17.5. - Mezinárodní den celiakie
Logo označující bezlepkové potraviny
Celiakie je autoimunitní onemocnění střev, které se vyznačuje intolerancí (nesnášenlivostí) lepku. Lepek způsobuje změny na sliznici tenkého střeva, dochází k zániku mikroklků a klků, které zajišťují vstřebávání živin z potravy. Kvůli snížené schopnosti tenkého střeva je jimi organismus nedostatečně zásobován. Typickými projevy celiakie jsou průjem, křeče, bolesti břicha, plynatost, pokles hmotnosti, únava.
Lidé takto postižení se nazývají celiaci (někdy též celiatici). Jediná léčba této nemoci je v současné době přísná bezlepková dieta, dodržovaná po celý život, protože s aktuálními znalostmi a možnostmi medicíny je to nemoc nevyléčitelná. Pozitivní však je, že po vyloučení lepku z potravy se v drtivé většině případů obvykle do několika měsíců pacient zcela uzdraví.
Alarmujícím je fakt, že velká část nemocných vůbec neví, že celiakií trpí. Podle některých zdrojů je léčena pouze desetina (!) skutečně nemocných.
Co tedy znamená bezlepková dieta? Ze stravy je nutné vyloučit pšenici, žito, ječmen a oves. Poslední jmenovaný oves je předmětem širokých diskusí, zda druh lepku, který se v něm vyskytuje, tedy avenin, je skutečně pro celiaky škodlivý. Kromě těchto obilovin je třeba vyloučit také špadlu a kamut, což jsou staré druhý pšenice a triticale neboli žitovec, což je kříženec pšenice a žita.
Je třeba dávat si pozor i na skryté zdroje lepku, může se totiž vyskytovat v potravinách, kde by je člověk vůbec nečekal - to jsou například uzeniny nebo mléčné výrobky.
Lenka Foltýnová
Alternativní teorie stravování – co nám dávají a co berou?
V poslední době začíná být čímdál modernější stravovat se zdravě. No, tedy řekněme, že se nám to leckdo snaží namluvit. Každou chvilku se objeví nějaká nová a naprosto zaručená teorie, která nám neomylně poradí...
Lenka Foltýnová
Je libo ovčí hlavu nebo beraní varlata?
Komu to je málo, může si dát pivo s příchutí mletých velrybích kostí či uzených velrybích varlat anebo shnilého žraloka. Říkáte si, co to jako má znamenat?
Lenka Foltýnová
Bárdarbunga by mohla přestat soptit příští týden
Erupce sopky Bárðarbunga by mohla skončit příští týden, alespoň podle vulkanologa Ármanna Höskuldssona.
Lenka Foltýnová
Bárdarbunga - třetí největší erupce v dějinách Islandu
Erupce sopky Bárðarbunga, která začala v srpnu loňského roku, je s největší pravděpodobností třetí největší erupcí na Islandu od dob jeho osídlení co do množství vyvržené lávy.
Lenka Foltýnová
Kde roste nejlepší zelenina na světě?
Ve které části světa obsahuje nejvíce výživných látek a naopak nejméně těch škodlivých?
Lenka Foltýnová
Proč jsem se rozhodla nepsat o islandských negativech
Možná si někdo řekne, že jsem zejména za poslední rok samé pozitivum co se týče Islandu. Že to přeháním a všechno nemůže být jen krásné a úžasné.
Lenka Foltýnová
Jedli jste někdy islandská jablka?
Asi nejedli. Já také ne, není to totiž běžně dostupné zboží. To však neznamená, že se na Islandu nepěstují...
Lenka Foltýnová
Dalších 7 důvodů, proč se nechat inspirovat Islanďany
Když jsem viděla, že článek „7 důvodů, proč se nechat inspirovat Islanďany ... teda vlastně 8", se setkal se zájmem, napadlo mě, že by si zasloužil pokračování.
Lenka Foltýnová
Islanďanka Yrsa Sigurdardóttir a její Led v žilách - recenze
Grónsko - Island - extrémní počasí - záhadná zmizení - bloudící duše zemřelých... Islanďané jsou zvyklí na ledacos. Život v Grónsku v odlehlém táboře je však ještě mnohem těžší než na Islandu. A navíc se v něm ztrácejí lidé...
Lenka Foltýnová
7 důvodů, proč se nechat inspirovat Islanďany
... teda vlastně 8. Islanďané mají, tak jako jiné národy, své plusy a mínusy. Jsou velmi svérázní, což je do jisté míry dáno také polohou Islandu, který se vyvíjel jako „svět sám pro sebe". Najdeme však u nich řadu vlastností, které jsou podle mého názoru natolik zajímavé, že stojí za to se nad nimi zamyslet.
Lenka Foltýnová
Největší erupce za 150 let, láva může přehradit řeku
Erupce sopky Bárðarbunga se zřejmě stane největší na Islandu od poloviny 19. století, tedy za více než 150 let. Lávový proud by mohl přehradit řeku Jölulsá á Fjöllum během dvou následujících dnů.
Lenka Foltýnová
Islandská sopka - dvě nové trhliny blízko ledovce
Poblíž severního okraje ledovce Vatnajökull se otevřely dvě nové trhliny. Toto říká novinářka Lára Ómarsdóttir, která dnes letěla nad sopečnou oblastí. Vědci zatím nejsou na místě a tak tuto zprávu dosud nemohli potvrdit.
Lenka Foltýnová
Islandské cestovky slaví úspěch s vyhlídkovými lety nad sopkou
Islandské cestovní kanceláře Extreme Iceland a Saga Travel slaví úspěch s vyhlídkovými lety nad sopkou Bárðarbunga. Letět můžete s Reykjavíku nebo z Akureyri, což je město na severu země.
Lenka Foltýnová
Island - láva přitéká z kilometry vzdáleného kráteru
Láva vyletující na povrch v oblasti Holuhraun nedaleko ledovce Vatnajökull, přitéká podzemním tunelem z kilometry vzdáleného kráteru. Ten se nachází pod ledovcem, stejně tak část zmiňovaného podzemního lávového tunelu. Tato skutečnost nyní vědce znepokojuje nejvíc...
Lenka Foltýnová
Island dnes - vítr 25 m/s a lávové gejzíry až do výše 60 metrů
Sopka Bárdarbunga začala opět soptit dnes ráno přibližně v 5:15 islandského času. Erupce je asi 10-20 krát silnější než ta předchozí ze dne 29.8. 2014. Lávové gejzíry dosahují nejčastěji výše 20-30 m, výjimkou není ale ani 50-60 m.
Lenka Foltýnová
Islandská Bárdarbunga přestala soptit – prozatím
Islandská sopka Bárðarbunga přestala chrlit lávu. Z trhliny dlouhé několik set metrů začala 29.8. 2014 krátce po půlnoci vytékat láva, což však trvalo pouze asi čtyři hodiny. Erupce byla příliš malá na to, aby měla nějaký vliv na celkovou situaci.
Lenka Foltýnová
Islandská sopka Bárdarbunga začala chrlit lávu
Z islandské sopky Bárðarbunga [Báurdarbunga] začala dvě minuty po půlnoci dne 29.8. 2014 vytékat láva z přibližně 600 m dlouhé pukliny.
Lenka Foltýnová
Bezlepkové téma – týká se nás všech
Jak je to vlastně s lepkem ve stravě zdravých lidí? Je úplně lhostejné, kolik ho jíme?
Lenka Foltýnová
Bezlepková strava
V minulém článku jsem psala o Mezinárodním dni celiakie. Tentokrát se budu věnovat bezlepkové dietě.
Lenka Foltýnová
Lidé směňují potravinové přebytky
Mladá žena z Reykjavíku už měla plné zuby vyhazování jídla a tak na Facebooku založila skupinu pro směnu potravinových přebytků. Ty si teda troufáš - říkali jí přátelé, nicméně pokus se zdařil.
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 35
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1211x
http://www.made-in-iceland.estranky.cz/